Danmark er en kultur af spørgsmål – det er en del af vores dagligdag. MEN, når det handler om tilgangen til børn, er det ikke nogen smart ide, at bruge ret mange spørgsmål – i hvert fald kun, hvis barnet har ret til, at sige ”NEJ TAK”
Så hvis, i har en plan i jeres hoved – kan i lige så godt offentlig gøre den for barnet – i stedet for at stille et spørgsmål.
Vil du med i bad? Kunne i stedet lyde – når du er færdig med at spise, skal du i bad
Vil du med ud at spise? Kunne i stedet være – om fem minutter skal vi spise, du kan lige lege færdig først
Vil du med hjem fra børnehaven nu? – kunne være – Du kan lige lege din gode leg færdig, for vi ska l til at hjem nu
Hvilket tøj vil du have på i dag? – Det er koldt ude i dag, vi skal finde noget varmt tøj til dig
Hvad vil du have at spise i dag? – Det er et voksen ansvar, at bestemme, hvad der kommer på bordet, og barnet bestemmer, hvor meget det spiser
Sådan kunne det lyde i stedet for.
Hver gang i stiller barnet et spørgsmål, lægger i også et ansvar på barnets skulder – et ansvar, som i mange tilfælde, slet ikke skal være på barnets skulder. Det er jo selvfølgelig helt ligegyldigt, om barnet har en gul og en grøn sok på – så længe barnet har sokker på og selv har valgt.
Det er derimod ikke ligegyldigt, om barnet vil ud af døren i bare tæer i vintervejr. Men, har i stillet spørgsmålet: ”Vil du have, de her strømper på?” – og barnet siger, ”nej – jeg vil have bare tæer”
Ja, så har i selv stillet en konflikt op – som var helt unødvendig. Havde, i derimod sagt: ”Her er varme strømper til dig, vil du have de blå eller de gule på?”
Altså er der lagt noget voksen ledelse/ansvar ind i spørgsmålet og barnet vokser på sit selvværd, ved selv at bestemme hvilken slags strømper, der kommer på.
Desuden øves jeres barn i at samtale om helt konkrete ting/oplevelser, for der kan siges rigtigt meget om gule og grønne strømper! Eller sutsko, for den sags skyld!
Barnet lærer at lytte, barnet lærer en masse ord, barnet lærer at sanse og mærke på de forskellige materialer, barnet vokser på sit selvværd, osv. Det tager lidt mere tid på denne her måde – men i kommer ud af døren i godt humør, så den tid er givet godt ud i den sidste ende.
Altså, min pointe er blot, at med nogle små andre vendinger og færre spørgsmål til barnet, kan i rent faktisk få de sutsko på uden konflikt -J
Har i brug for mere råd og vejledning, lige præcist i jeres familie, så tøv ikke med at kontakte mig.